Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο αναμένεται να εξαντληθούν οι ομάδες διευθύνσεων του Internet που βασίζονται στο πρωτόκολλο IPv4, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μετά τις 9 Σεπτεμβρίου 2011 δε θα υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα διευθύνσεων και οι τελευταίες IP θα έχουν δοθεί στους ενδιαφερόμενους μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το όριο αυτό να έρθει πιο κοντά όσο περνά ο καιρός.

Όταν άρχισε να δημιουργείται το Internet με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, το πρωτόκολλο IPv4 διέθετε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Το νούμερο αυτό φάνταζε μυθώδες πριν από 30 και πλέον χρόνια, ωστόσο η ραγδαία ανάπτυξη του Internet έδειξε ότι το τέλος του IPv4 δε θα αργούσε να έρθει. Η εκρηκτική αύξηση της φορητότητας συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάντληση των αποθεμάτων. Ο διευθυντής της Ripe NCC, η οποία δίνει διευθύνσεις στην Ευρώπη, λέει χαρακτηριστικά: "Πριν από δέκα χρόνια, λέγαμε ότι η εξάντληση των διευθύνσεων θα γίνει κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον. Τώρα που κυκλοφορούμε όλοι με iPhone, έχουμε ήδη φτάσει στο μακρινό μέλλον".

Αυτή τη στιγμή, μόνο το 7% των διευθύνσεων του IPv4 είναι ελεύθερο. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι το Internet θα πεθάνει σε δύο χρόνια. Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου IPv6, η οποία όμως γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αν και τα δύο πρωτόκολλα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα, η συνύπαρξη είναι προβληματική σε πολλές περιπτώσεις, καθώς η μετάφραση μιας διεύθυνσης από το ένα πρωτόκολλο στο άλλο συνεπάγεται χρονική καθυστέρηση.

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών στην κατεύθυνση υιοθέτησης του IPv6, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα.


Bookmark and Share

0 σχόλια: