Το ίδρυμα ερευνών Electronic Frontier Foundation διέθεσε πρόσφατα στο κοινό ένα πολύ ενδιαφέρον έως σοκαριστικό εργαλείο, το οποίο δείχνει ότι η πλοήγηση στο Internet αφήνει ένα ψηφιακό αποτύπωμα που μπορεί να αξιοποιηθεί από τρίτους. Το εργαλείο του EFF βασίζεται στην παραδοχή ότι οι περισσότεροι χρήστες έχουν ρυθμίσεις στον browser που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι μοναδικές (unique).

Το εργαλείο βρίσκεται σε αυτή τη σελίδα και ο ενδιαφερόμενος καλείται να πατήσει το κουμπί Test Me για να ξεκινήσει ο έλεγχος του browser. Κάναμε αυτό το τεστ χρησιμοποιώντας Firefox 3.6.3 και ενημερωθήκαμε ότι το αποτύπωμα του browser είναι μοναδικό σε σύνολο 857.747 ελέγχων που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα. Το εργαλείο ελέγχει τα HTTP_ACCEPT headers, τις λεπτομέρεις των plugins, τις ρυθμίσεις της οθόνης, τις γραμματοσειρές κλπ. Δοκιμάσαμε να ξανακάνουμε το τεστ έχοντας απενεργοποιήσει τη JavaScript και το αποτέλεσμα ήταν σαφώς πιο "ανώνυμο", καθώς το εργαλείο δεν κατάφερε να ανιχνεύσει unique configuration.

Οι υπεύθυνοι του EFF λένε ότι δεν κρατάνε αρχείο με τους ελέγχους, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάζει ιδιαίτερα το κοινό. Η μέθοδος αυτή δείχνει ουσιαστικά ότι οποιαδήποτε ιστοσελίδα μπορεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιοι επισκέπτες βρίσκονται στο site.


Bookmark and Share

0 σχόλια: