Η Sony κατάφερε να αναπτύξει ένα νέο σύστημα μεταφοράς ενέργειας που καταργεί τα καλώδια και βασίζεται στην ασύρματη μεταφορά ηλεκτρισμού. Η νέα τεχνολογία προορίζεται να καλύψει κατά κύριο λόγο τις ανάγκες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, όπως η τηλεόραση και/ή το ηχοσύστημα. Η εμβέλειά της περιορίζεται αυτή τη στιγμή στα 50 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο τις πολύ κοντινές συσκευές.

Η ασύρματη αυτή τεχνολογία μπορεί να μεταφέρει ρεύμα ισχύος 60 watts με απόδοση [efficiency] 80%, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 60% αν μεσολαβεί ανορθωτής. Η κεντρική ιδέα είναι η μέθοδος του μαγνητικού συντονισμού, κατά την οποία η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια μεταδίδεται μόνο αν ο πομπός και ο δέκτης έχουν την ίδια συχνότητα συντονισμού [resonant frequency]. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν επηρεάζεται η ύλη που μεσολαβεί ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη, συνεπώς δεν υπάρχει υπερθέρμανση μεταλλικών ή άλλων αντικειμένων που βρίσκονται στο μεσοδιάστημα.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα δούμε στην πράξη τη νέα τεχνολογία, είναι ωστόσο ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της "μετα-καλωδιακής" πραγματικότητας.


Bookmark and Share

0 σχόλια: