Φθηνότερα Blu-ray; Ελπίζουμε!

by dakis | 3:34 μ.μ. in |


Με το κλίμα της οικονομικής δυστοκίας να επιμένει, η θέση του Blu-ray στην αγορά φαντάζει ακόμη πιο δύσκολη - ευτυχώς, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις
Μία από αυτές ήταν πρόσφατα η θετική εξέλιξη σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα του φορμά, αυτό της αδειοδότησης (licensing): οι εταιρείες που σκοπεύουν να κατασκευάσουν οποιουδήποτε είδους player αναπαράγει δίσκους Blu-ray αλλά και οι εταιρείες που σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν ταινίες στους δίσκους αυτούς υποχρεούνται να καταβάλλουν στο σύνδεσμο των εταιρειών που δημιούργησαν το φορμά κάποιο ποσό για κάθε συσκευή και κάθε αντίτυπο που θα πωληθεί.
Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό ήταν υψηλότατο (συγκρινόμενο π.χ. με το αντίστοιχο του DVD). Ίσως επειδή η παραπάνω διαπίστωση έχει γίνει... επώδυνα κατανοητή ή επειδή όντως η νίκη του Blu-ray επί του HD-DVD διευκόλυνε τα πράγματα, οι Sony, Panasonic και Philips συμφώνησαν να καθιερώσουν από τον Ιούνιο νέα πολιτική απέναντι στο θέμα: κάθε εταιρεία που θα πληρώνει το ποσό των royalties για τη χρήση τεχνολογιών Blu-ray θα καταβάλλει ένα ενιαίο ποσό, σταθερό και συγκεκριμένο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα royalties και για τα DVDs και τα CDs.
Με αυτές τις οικονομίες κλίμακας το συνολικό αντίτιμο θα μειώνεται έως και κατά 40% περίπου σε σχέση με το σημερινό. Όλα τα παραπάνω μεταφέρονται σε μεγάλο βαθμό στην τιμή του τελικού προϊόντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά με προϊόντα Blu-ray μπορούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές σε αυτά, αλλά και ότι εταιρείες που μέχρι χθες δεν δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη κατηγορία εξαιτίας π.χ. πολύ μικρού περιθωρίου κέρδους έχουν πλέον απτό λόγο να το κάνουν.

Bookmark and Share

0 σχόλια: