Παγιώθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ το σύστημα μετάδοσης ψηφιακής τηλεόρασης σε κινητά, κάτι που προλειαίνει το έδαφος για την επέκταση παρόμοιων τεχνολογιών και υπηρεσιών και στην Ελλάδα Από τις αρχές του χρόνου έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες επέκτασης της κάλυψης του δικτύου της ψηφιακής τηλεόρασης του ομίλου Digea, ο οποίος υποστηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλύτερων ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Το νέο πρότυπο βασίζεται στο πρότυπο εικόνας MPEG4, το οποίο λόγω της αποτελεσματικής συμπίεσης αφήνει σημαντικό ελεύθερο χώρο στο bandwidth του εκάστοτε καναλιού για εκμετάλλευση από υπηρεσίες ψηφιακών δεδομένων και δη Internet. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για διάθεση υπηρεσιών τηλεοπτικής αναμετάδοσης με ψηφιακό σήμα: στην Ευρώπη το επικρατούν πρότυπο είναι το DVB-H, το οποίο υποστηρίζεται σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως.
Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ ο εθνικός οργανισμός που επιβλέπει την ψηφιακή τηλεόραση (ATSC - Advanced Television Systems Committee) κατέληξε πρόσφατα στην παγίωση ενός προτύπου μετάδοσης ψηφιακής τηλεόρασης για φορητές συσκευές, το οποίο θα είναι συμβατό με το αμερικανικό σύστημα ATSC-M/H. Η ανακοίνωση για την παγίωση του προτύπου ψηφιακής αναμετάδοσης σε φορητές συσκευές είχε ήδη γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η απτή υλοποίησή της έγινε στις αρχές Ιανουαρίου, στα πλαίσια της έκθεσης τεχνολογίας CES, με τις πρώτες συσκευές που εκμεταλλεύονται το σύστημα αυτό και επιτρέπουν σε κινητά τηλέφωνα να αναπαράγουν τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Η πιο ενδιαφέρουσα συσκευή είναι ίσως ο αναμεταδότης Tivit, ο οποίος υποστηρίζεται από τον οργανισμό Open Mobile Video Coalition (OMVC), σκοπός του οποίου είναι η διάδοση ανοικτών προτύπων ψηφιακής αναμετάδοσης για τη γρήγορη ανάπτυξη σχετικών υπηρεσιών και την πιο γρήγορη διάθεσή τους, καθώς και συσκευών και software που θα τις υποστηρίζουν. Το Tivi είναι ένα μικρό κουτάκι στο μέγεθος του iPhone, το οποίο λαμβάνει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και το αναμεταδίδει σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει Wi-Fi. Μπορεί να συνδεθεί με μία μόνο συσκευή τη φορά, ενώ, προκειμένου το κινητό να την αναγνωρίσει, πρέπει να εγκατασταθεί η σχετική εφαρμογή. Προς το παρόν, διατίθεται η εφαρμογή Tivit Mobile TV Viewer σε εκδόσεις για το iPhone, τα smartphones της Blackberry, τα smartphones με λειτουργικό Google Android, τα Windows Phones, smartphones με λειτουργικό Symbian, αλλά και υπολογιστές με λειτουργικό Windows (XP, Vista, 7). Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως αναφέρουν οι προγραμματιστές του, είναι σχεδόν έτοιμη η έκδοση του software και για το πρότυπο DVB-H, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρωπαϊκής (και σύντομα και της ελληνικής) αγοράς, κάτι που συνεπάγεται ότι και αυτή καθαυτή η συσκευή Tivit είναι θέμα χρόνου να παρουσιαστεί και σε έκδοση συμβατή με το πρότυπο DVB-H.
Πίσω από την κατασκευή του Tivit βρίσκεται η κορεατική εταιρεία Valups, η οποία παρέχει το ολοκληρωμένο που αποτελεί τη βάση του συστήματος. Αυτό το ολοκληρωμένο μπορεί άνετα να ενσωματωθεί σε φορητές συσκευές και κινητά για να τους προσδώσει τη δυνατότητα αυτόνομης λήψης ψηφιακής τηλεόρασης χωρίς την ανάγκη σύνδεσης με εξωτερικό αποκωδικοποιητή. Στην έκθεση CES παράλληλα με το Tivit παρουσιάστηκαν από την LG δύο συσκευές που “παίζουν” ψηφιακή τηλεόραση και συγκεκριμένα το DP570MH, ένα φορητό DVD player, αλλά και μια έκδοση του clamshell κινητού Lotus, με οθόνη 2,4 ιντσών και πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο πρότυπο εκπομπής ATSC-M/H. Είναι μάλλον λογικό η LG να παρουσιάζει πρώτη σχετικές συσκευές, καθώς ήταν μία από τις εταιρείες που ανέλαβαν την τεχνική υλοποίηση του προτύπου αυτού.
Καθώς είναι εύκολο πλέον να παρουσιαστούν εκδόσεις συσκευών και software που εξυπηρετούν ανάλογα είτε το πρότυπο ATSC-M/H είτε το DVB-H, αναμένεται η παρουσίαση των προαναφερθέντων και σε εκδόσεις για DVB-H, που έχουν περισσότερο νόημα για την τοπική αγορά. Με τις κορεατικές εταιρείες να είναι έτοιμες να μεταπηδήσουν και στα “χωράφια” του DVB-H, οπωσδήποτε θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις και νέες συσκευές και από άλλες εταιρείες όπως η Nokia, η οποία έχει επαναπαυθεί, τουλάχιστον όσον αφορά στις συσκευές, καθώς το πιο πρόσφατο κινητό με δέκτη DVB-H είναι το N77, παραγωγής 2007. Η κορεατική Valups που έχει αναπτύξει το Tivi, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για πώληση εκδόσεών του σε όλες τις περιοχές του κόσμου: εκτός από την εύρωστη κορεατική αγορά, όπου επικρατεί το πρότυπο ψηφιακής τηλεόρασης T-DMB, εξαπλώνεται σε ΗΠΑ (ATSC-M/H), Ευρώπη (DVB-H), αλλά και στην τεράστια αγορά της Κίνας (CMMB).
Το ενδιαφέρον είναι ότι με το DVB-H είναι δυνατή (τουλάχιστον σε θεωρητική βάση) η αναμετάδοση δεδομένων σε ένα κανάλι με bandwidth μέχρι και 15Mbps, κάτι που ανοίγει το δρόμο για πλούσιες interactive εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται το Internet μέσω cloud services. Επίσης, δεδομένου ότι για τη λήψη προγραμμάτων και δεδομένων σε συνδρομητική βάση αρκεί μια κάρτα microSD, η οποία υποστηρίζει κρυπτογράφηση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τους providers ψηφιακής τηλεόρασης παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία διείσδυσης σε ένα χώρο υπηρεσιών ακόμη πιο προσοδοφόρο από την απλή τηλεοπτική εκπομπή.
Καιρός είναι να δούμε και κάτι διαφορετικό από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, γιατί με το επίπεδο και το περιεχόμενο των εκπομπών τους τον τελευταίο καιρό, ούτε η ψηφιακή αναμετάδοση τους σώζει…